Lucas Matheo 18 mnd


Tenkte å lage en oppdatering om utviklingen til Lucas. Nå er det jo 10 dager siden Lucas ble 18 mnd, men bedre sent enn aldri! 
★ I dag viste vekten: 10,6 kg

★ Han er 84cm lang

★ Lucas bruker størrelse 80 i klær, men vi kjøper og bruker en del i 86 også.

 

18 måneder er virkelig en fin tid! Lucas utvikler seg hver eneste dag og det er så kjekt. Han lærer nye ord og ting hele tiden og overrasker meg stadig over hva han kan! Han plukker opp alt vi gjør, husker og repeterer. Han kan peke på nesten alle kroppsdeler, og peker i pekebøkene sine når vi spør "hvor er..". Han sier også mange, mange ord og hermer etter våre ord. Han er veldig flink til å forklare hva han vil, om han må ha ny bleie, har vondt et sted, vil ha noe å spise eller drikke osv. Om vi spør om han kan gjøre noe, så gjør han det meste. For eksempel "Kan du kaste denne i søppelet?", "Kan du legge på plass?" eller "Kan du hente..?" Han forstår alt vi sier, noe som gjør det mye lettere å kommunisere og forstå hverandre!

Når det kommer  til leking så er det for det meste bøker som er det store. Han liker også å leke med biler/ting med hjul og kjører rundt med dem mens han sier "ønnøønn"(brombrom). Han er veldig glad i å vaske og springer rundt med kluter dagen lang og "vasker" alt av bord, sofa, leker, hodene våre, nesen sin, vindu.. you name it! Han viser også mer interesse for TV og får nå med seg hva som skjer. Om de klapper på tv, klapper han og han gjentar ord de sier på tv og peker og forteller hva han ser. Tidligere har han bare sett på TV, men nå følger han også med og man merker at det er noen programmer han liker bedre enn andre :) Drømmehagen er det kjekkeste og med én gang det begynner roper han "Nattaa!!" Dere som har sett det vet at i slutten så skal alle sove :p

Han liker også godt å synge å danse og begynner å lære seg mye der. Han synger "ai ai ai ai ai boff" (Når trollmor har lagt sine 11 små troll) og "roro" når han vil synge "Ro ro ro min båt". Han kan også "dansen" til lille petter edderkopp og ålen den lange! 

Det er så mye jeg vil fortelle om denne alderen for det er så utrolig mye som skjer og det er så utrolig gøy- men den må nesten oppleves selv for det er ikke mulig å forklare alt sammen. Det er ihvertfall en virkelig sjarmerende tid der barnet vil sjarmere deg i senk med rampestreker, grimaser, latter, klemmer, kyss og glede. De vil gjøre alt for å få deg til å smile og le, men de tester også grensene så langt som det går. Her er det ihvertfall sånn at han vet GODT hva nei betyr, men han syns det er morsommere å fortsette og gjøre ting hundre ganger til istedenfor å høre på at vi sier nei! Sånt blir frustrerende i lengden, men det er sånt man må igjennom. Trassen begynner også å vise seg, og det er en tålmodighetsprøve i seg selv. Jeg er mamma for første gang og alt dette må jeg lære meg å håndtere. Jeg håper og tror at jeg klarer å gjøre det riktig :)

Trutemunn er det store om dagen :*
Hvor gamle er deres barn og hvor store har de blitt?

Lucas 15 mnd oppdatering


15 MÅNEDER

Lucas er ikke 15 mnd før på lørdag om 2 dager, men i dag var vi på 15 mnd kontroll, så jeg poster dette i dag :)

Begynne å bli kvitt seperasjonsangsten - Ja, han har ikke hatt særlig med seperasjonsangst siden han var rundt 6 mnd.

Forstå at en skje er til å spise med og bruke den - Ja, det har han forstått i noen mnd allerede :)

 Skjønne enkle beskjeder som "gi meg ballen" - Ja, sånne ting har han også lært seg :)

 

Det kan virke som om ungen har uendelig med energi. Hvor får de det ifra? De kan også sette seg ned og konsentrere seg om å bygge klosser eller tegne. Lese bøker er fortsatt en favoritt og utrolig bra for å lære å snakke. De fleste barn kan si mamma og pappa og noen andre ord i 15 måneders alderen. Ord som ball, mer eller nei. I bildebøker vises ting barnet ser i sin hverdag, og ved å  høre ordet samtidig som dere ser i boken er det lettere å lære. Et album med bilder av familie og venner er ofte veldig populært.
Barna i denne alderen tror at alle mennesker, leker og dyr er der for de og bare de. De er særlig innstilt på å dele og heller ikke så interessert i at du skal gjøre noe annet enn de vil. De begynner nå å leke dagligdagse ting som å børste hår på dukker eller bamser, spise med en tom skje, røre i panner osv. De leker det de ser og kan være ganske artig å følge med en lek i bakgrunnen.

 

Lucas er full i energi og sitter sjeldent i ro. Han elsker å lese bøker, og kommer alltid gående med en bok og kommer å setter seg i fanget mitt for å lese. Da sitter han og peker i bøkene og vil at jeg skal fortelle han hva han peker på. Han har også blitt veldig interessert i dyr, og blir glad hver gang han ser et dyr i en bok, på tv, ute eller hvor som helst. 

Han har blitt veldig flink til å forstå beskjeder. Jeg blir like overrasket hver gang, for han forstår jo så utrolig mye mer enn vi tror! Jeg kan spør om han kan hente  skoene sine- så går han ut på gangen og henter dem. Han henter det meste vi spør han om, og vi kan be han om å sette på plass ting osv. Ser også at han reagerer på ting som "skal vi gå ut?", "skal vi gå å sove?". Om jeg lager mat, eller spør om han vil ha mat, springer han bort til tripptrapp stolen sin.. Det er så moro når han forstår sånne ting! 

Han har blitt en skikkelig rampegutt, og syns det er utrolig moro å gjøre seg til med grimaser og lignende. Han kan også finne på å si "takktakk" mens han kommer med noe han vil gi oss, for så å løpe bort med en gang vi strekker hånden ut for å ta imot. Han lurer oss mye med andre ord! :p Det er så mye latter og glede i huset for tiden, og det er så deilig å være mammaen til Lucas <3

 

MÅL:

10390g og 80 cm. Blitt SÅÅ stor :D 

KLÆR:

Str. 80. Bruker fortsatt bodyene og genserene vi har i 74, men det aller meste er pakket bort fordi det var sommerklær, og nye klær kjøper vi i 80 :)

TENNER:

6 tenner er helt ute og han holder på med 4 til nå. Så han har straks 10 tenner.

 

ORD:

Mamma, pappa, bø, hei, se, der, se der, gris, hest, mø, bæ, lys, juice, ba (ball og banan), voff voff, mææ (mer), da-da (takktakk), æsj, oi, ja, nei(brukes ikke alltid bevisst tror jeg), mmm(nam), brr (billyd)

Trooor det var de fleste ?

LUCAS 14 MND- månedsoppdatering


14 MÅNEDERBegynne å skille former som firkanter og sirkler - Nei

Konsentrere seg bedre - Ja

Leke side om side med barn - Ja 

Vise at de trenger din hjelp med noe. F. eks putte en klosse i boks -  Ja

 

 Ungen elsker nå å bære på store ting og klatre. Selv de som ikke har tatt sine første skritt, klatrer på møbler og utforsker. Det kan være nervepirrende, men så lenge du er der og ser til at ungen ikke kan skade seg, er det bare å la de holde på. Ungen elsker å være ute. Det er en helt annen verden enn stuen, og den er spennende. Har ungen begynt å gå er det lurt å la de traske rundt selv. Å gå ute på grus og i terreng er utmerket balansetrening. De begynner å fatte interesse for telefonleker. Ta en telefon opp til øret og si hallo, så skal du se barnet hermer og ler.

Ungen sover mindre enn før. De kan begynne å bli interesserte i å hjelpe til rundt i huset. Gi de en fille og la de leke mens du tørker støv. La de vaske ditt ansikt mens du vasker deres. Det du sier nei til er selvfølgelig det artigste og noen barn vil allerede nå begynne å teste grenser. De vet hva de vil og de er bestemt på å utføre det.
Ved bordet er det fortsatt mye gris. Dette er ikke til å unngå, siden de også her er i en læreprosess. Gi de fingermat til å utvikle finmotorikken. Dette er garantert suksess. 

 

Lucas elsker å være ute, og de sier det i barnehagen også at han er helt i hundre når de er ute å leker. Klatre har han gjort lenge og kaltrer på ALT og kommer seg opp akkurat dit han vil, ofte ved hjelp av lekebilen sin som han bruker som krakk. Telefonlek har han også gjort en god stund nå, og tar alt opp til øret. Telefoner, fjernkontroller og alt som kan ligne en mobil.

Når det kommer til søvn er jeg veldig fornøyd. Etter han begynte i barnehagen har han gått fra å legge seg halv 7 til å legge seg halv 6. Når han legger seg får han en flaske med litt melk (som vi snart skal kutte ut). Når denne er tom gir jeg han smokken- en i munnen og en i hånden. Isteden for kosefille må Lucas ha en smokk i hånden som han ligger å klemmer på :p Etter dette går jeg ut av rommet og han sovner selv. Sover som regel til klokken 6 neste morgen. Da får han komme inn til oss og kose til klokken blir halv 7 og vi står opp. I helgene herjer han litt på gulvet før han kommer opp i sengen vår og legger seg igjen og sover da til 10-11.

Han er veldig flink og spise og spiser det aller meste! Men han er også flink til å grise og kaste på gulvet. Veldig moro er det også å gi hunden litt av maten sin!

Ellers er Lucas en smørblid gutt og en storsjarmør. Han er rett og slett en engel å ha med å gjøre, og jeg ville ikke ha forandret på noen ting! I barnehagen går det kjempefint og han har ALDRI grått en tåre når vi har gått derfra og han har stor tillit til de ansatte, noe som er kjempebra! Hver dag når han blir hentet vinker han og slenger slengkyss til dem! hehe.

 

MÅL:

Vi har ikke vært å målt denne mnd, men veide han i dag tidlig på vår vekt, og da sto det 9,4kg så han er nok rundt der. Har nok også blitt 78cm. Vokser seeint nå og går opp og ned i vekt hele tiden!

 

KLÆR:

Nå bruker vi for det meste 80. Passer enda 74, men har pakket vekk det meste han hadde fordi det meste var tynne vår/sommerklær. Nå har vi tatt frem litt varmere klær, og det har vi kjøpt i 80 :)

 

TENNER:

6 tenner. 4 oppe, 2 nede.

 

ORD:

Han sier mer og mer og hermer mye etter det vi sier. Men ord han sier bevisst og vet hva betyr er:

Ba (banan og ball), Mamma (endelig!!), pappa, se, der, se der, bø, hei, lys, juice, brus, hæ, mmm(nam), brr (billyd)

Kommer ikke på fler i farten, men tror dette er de aller fleste ordene han sier bevisst.

 

-

Hvor gammelt er ditt barn ?

LUCAS 13 MND OPPDATERING


13 MÅNEDER

 

Et barn på 13 mnd skal kunne: 

Ape etter sitt eget speilbilde - Ja

Bruke to ord meningsfult - To ord sammenhengende eller to ord individuelt? Isåfall kan han begge deler. Sier "se der" og de ordene jeg skriver nederst.

Tegne streker - Har bare tegnet én gang med han, og da gjorde han ihvertfall det. Men det er ca 2 mnd siden.

 

Barnet ditt er en livsnyter! Du merker at de trenger større rom for å utvikle seg. Det holder ikke lenger å bare bygge klosser, de vil pelle på alt mulig annet. Du kan finne de oppi alle skuffer, så nå er det svært viktig å sette giftige vaskemidler HØYT og få på barnesikring på skuffer du ikke vil de skal oppi. Et lite tips er å ha en skuff de får lov å rote i, med trykke bokser og kjøkkenredskaper. Barnet liker å dra ting etter seg eller skrubbe det forann seg. Gjemmelek og løpe - fange leker er hysterisk morsomme i denne alderen. Det samme er plasking med vann og graving med bøtte og spade.

 

For en herlig tid det er nå!

Lucas er kjempeaktiv og glad og fornøyd mesteparten av tiden. Han storkoser seg i barnehagen og leker masse. Av lek elsker han når vi skal "fange" han når han krabber eller går bortover gulvet, og borte titt-titt er ofte hysterisk morsomt. Det han leker mest med i løpet av dagen er lekene han kan dytte og gåbilen sin. ALT skal dyttes på og "går på tur" med alt som kan dyttes rundt i rommet. Han er også veldig glad i å tulle og være rampete for tiden. For eksempel hvis han har telefonen min og jeg sier "takk takk" strekker han den bort til hånden min som om han skal gi den til meg også bare tar han den kjapt tilbake og vil le seg ihjel etterpå! Kjempemorsomt :p Han kan også gå skikkelig nå! Begynte å gå mer og mer rett før 1 års dagen og nå går han hele tiden, så det er veldig kjekt :)

Ellers så er han flink å spise og spiser alt han får servert. Et lite matvrak! Han spiser skive med skorpe delt i 2 til frokost, lunsj og kveldsmat, og middagsglass eller det vi har til middag. Mellommåltidene er ofte en halv banan, yoghurt eller fruktmos:)

 

MÅL: 

9840 gram og 77 cm

KLÆR:

Størrelse 74

 

TENNER:

4. Han har fortsatt to tenner i midten nede og en hjørnetann på hver sin side oppe. Ser at fortennene oppe ikke er så langt unna nå :p

ORD:

pappa, hei, se, der, se der, jyyys/lys (dette sier han hveeer eneste gang han ser lys og og peker og gjentar seg hundre ganger så har blitt rimelig lei av å høre det nå! hehe), tutt, juice, ba (Ball), bø, giis (gris), takk, mmm

Han sier noen fler ord også av og til, men disse sier han oftest :)

-

Det blir nok ikke så mange av disse oppdateringene lenger siden han er over 1 år nå. Kanskje jeg fortsetter opp til 15 mnd og heller fortsetter med en oppdatering en gang i blandt etter dette! :)

-

 

Hvor gammelt er ditt/dine barn ? :)


LUCAS MATHEO 1 ÅR! (månedsoppdatering)


12 MÅNEDEREt barn på 12 mnd skal kunne:

Sitte helt støtt og vri overkroppen etter leker - Ja 

De fleste har utviklet et fint pinsettgrep - Ja

Forstå enkle spørsmål (hvor stor er du? osv) - Ja

Kan sette seg kontrollert ned fra stående - Ja 

 Nå kan de fleste stå en liten stund uten støtte. Noen barn har allerede sluppet seg og har begynt å gå selv. De vakler mest fra møbel til møbel og lyser opp når du roser de. Barnet krabber i full fart og reiser seg fint opp etter for eksempeø en stol. Man kan se de stille seg på tå for å få tak i en leke. Leker som beveger seg er kjempe morsomme. 

 

Tenk at nå har det gått et helt år siden Lucas Matheo kom til verden. Dette året har gått så fort og det er helt utrolig hvor mye et lite barn kan utvikle seg på ett lite år! Det har vært fantastisk og slitsomt, og jeg gleder meg kjempemasse til de neste årene som kommer!

 

Lucas har stått uten støtte lenge og gått rundt møbler siden han var 7 mnd. Han har ikke begynt å gå skikkelig enda, men går korte strekninger selv hvis det er noe som ikke er langt unna. (ca 6-7 skritt om gangen). Han har et veldig fint pinsettgrep og får tak i ting med tommelen og pekefingeren som sikkert ikke jeg engang hadde klart å fått tak i. Han er en kjempelivlig og glad gutt som elsker å klatre opp og ned i sofaen og sengen vår, kaste ting rundt seg, rote, spise selv, herje og le sammen med mamma og pappa. Han er flink å kommunisere og prøver seg stadig på nye ord. Han kan ikke så mange bevisste ord enda, men han sier "se der" mens han peker på ting, og jeg blir like imponert hver gang han gjør det! Hehe. Han klarer likevel å gjøre seg godt forstått selv om han ikke kan så mange ord. Han er veldig flink med kroppsspråk og jeg som kjenner han godt vet hva han vil. Han har blitt en bestemt og sta liten gutt som vet godt hva han vil og ikke og hvordan han skal gi beskjed om det.

Han er veldig flink å dele, og hver gang han plukker opp noe så viser han det til oss og sier "se!". Er det spiselig får vi (les: MÅ vi) gjerne smake. Hvis jeg spør "Kan mamma få?", kommer han krabbende med gjendstanden i hånden og gir den til meg. Hver morgen våkner jeg av at han prøver å stappe tutten sin inn i munnen min, og han gir seg ikke før jeg våkner. Og når jeg først lukker opp øynene da er det en strålende glad gutt som ler mot meg, gjerne etterfullt av en god klem <3 Morgenene er den herligste tiden på dagen syns jeg :) 

 

 

MÅL: 

Lucas har faktisk gått ned 300g på to uker nå. Nå var han 9350g og 76cm (var 9650g den 16.juli og 9370g 2.juli)

 

KLÆR:

Bruker hovedsaklig 74, men kan fortsatt bruke noem bodyer i 68 og kan bruke noe i 80.

 

TENNER:

Tann nummer 4 har kommet gjennom. Nå har han to tenner i midten nede og en hjørnetann på hver sin side oppe.

ORD:

Pappa, bø, hei, hysj, jaja, neinei og mmm når han spiser (nam), se der, ba (ball). Prøver seg også på "takktakk" til tider.


Lucas Matheo 11 måneder


11 MÅNEDEREt barn på 11 mnd skal kunne:

Reise seg, men kan ha problemer med å sette seg - Han reiser seg ikke selv uten støtte enda, men står fint alene på gulvet og setter seg fint ned.

Forstå nei - Ja, jeg vet godt at han forstår det, men å lye er en annen ting..

Nå som barnet er blitt 11 måneder, er det vanlig at de kommer krabbende/akende med en leke i den ene hånden. barnet kan sette seg opp selv, gripe tak i noe og reise seg etter det. Beina kan bære hele vekten til barnet, så det kan stå og holde seg med én hånd og leke med den andre. Det går mye stødigere med hjelp. Babyen forstår ordet nei, som vi automatisk sier mye. De skjønner at det er fyfy, men det er ikke likevel sagt at de gir seg med det de holder på med.
På denne tiden blir barnet skeptisk til fremmede. Det er helt normalt. Vi voksne skjønner ofte ikke at babyen er en egen person som ikke liker å bli løftet på at fremmede. Tenk bare selv om en vilt fremmed skulle komme å løfte deg opp. 

Tenk, nå er snart 1 helt år gammel!

Lucas har stått og gått med støtte siden han var 7 mnd, og går veldig fint og stødig når vi holder han i den ene hånden. Han går bedre og bedre for hver dag uten støtte også men tar ikke så mye eget initiativ til å gå, men gjør det av og til. Han går helst bare når han står på gulvet og vi sier "kom", og han har "bare" tatt 8 skritt på det meste. Litt merkelig at han ikke går skikkelig egentlig med tanke på hvor tidlig han har vært med andre ting og hvor aktiv han er! Han klatrer på alt og er skikkelig vågal og ikke redd for noen ting. Men det kommer nok mer etterhvert! Jeg håper fortsatt han kan gå innen barnehagestart som er 20. august :) Han forstår nei, men jo strengere vi er jo morsommere er det, så det er ganske nytteløst å si det. Han er ikke veldig skeptisk men han er ikke glad i å bli plassert i andre voksnes armer, så det prøver jeg å unngå mest mulig. Men på avstand er han en storsjarmør mot de aller fleste. Han er mindre skeptisk om han får være på gulvet og eventuelt gå bort til personen på eget initiativ.

Lucas har ikke vært særlig aktiv på språkfronten og har ikke sagt noe annet enn pappa og bablelyder som regel, men etter at han ble 10 mnd så har han utforsket det litt mer. Han hermer etter ord og har lært seg noen nye. Selv om han ikke sier så mye, forstår han veldig mye! Det er veldig lett å kommunisere med han nå siden vi merker at han forstår og reagerer på det vi sier. Om vi spør han, så kan han danse, vinke, gi kos, la oss smake det han har, gi oss noe når vi sier "takktakk" osv. Jeg syns det er utrolig kjekt når han gir respons og viser at han forstår! Men mamma nekter han å si. Om jeg spør om han kan si mamma, sier han pappa. :p

Ellers er Lucas alltid blid og fornøyd og egentlig veldig lett å ha med å gjøre. Jeg syns det blir kjekkere og kjekkere å være mamma, og Lucas gir meg så mye. Jeg har ikke alltid hatt det så bra men etter at Lucas kom så har jeg fått det så mye bedre! Jeg har følelser jeg ikke har hatt på mange år, og kan si jeg er GLAD og mene det når han er her <3

MÅL: 

9370 gram og ca 74 cm (målte lengden selv så vet ikke hvor nøyaktig det er :p)

 

KLÆR:

Han bruker 68/74. (buksene blir litt for korte i 68 nå, så der bruker han nesten bare 74 med unntak av noen få stykker.) Kan også bruke noe i 80 hvis det ikke er stort i størrelsen, men det er litt stort enda.

TENNER:

3 tenner har kommet gjennom nå. To tenner i midten nede og en hjørnetann oppe.

ORD:

Pappa, bø, hei, hysj, ja, neinei, se, der og mmm når han spiser (nam)

 

-

 

Hvor gamle og hvor store er deres barn nå ?

-


Lucas Matheo 10 måneder


10 MÅNEDER


Et barn på 10 mnd skal kunne:

Kravle eller krabbe ? Kan. Har gjort det siden han var 7 mnd.

Kaste ting ? Kan, utrolig irriterende :p

Si noen få ord ? Han sier ofte småord som ligner på ord, men tror ikke mesteparten er bevisst.

Kunne forstå ord og uttrykk ? Kan

Gå noen skritt med støtte ? Kan, han har gått "uendelig" med støtte i 2,5 mnd, og tok sine første skritt nå denne måneden!

Når barnet er 10 mnd, har det funnet en måte å komme seg fremover på. Hvordan er veldig individuelt. Noen kravler på magen, noen krabber på knærne, noen aker på rumpa og noen ruller seg rundt. De kommer seg iallefall frem til ting. Nå er leker som for eksempel rullende biler veldig interessante. Noen barn lager brrr lyder når de leker med biler nå.

Barnet elsker å kaste lekene sine rundt, for så å hente de. Det er ekstra gøy om noen henter leken for de. Man kan også rulle ball til de og de ruller den tilbake.

----


Lucas er flink å bevege seg og går rundt om kring med støtte og ligger sjeldent på gulvet å leker, og sånn har det vært veldig lenge nå. Han er flink å stå uten støtte, så jeg er spent på når han har planer om å gå nå siden han har tatt sine første skritt. Han har ikke vist mye interesse men har gått noen skritt når jeg har "lokket" han med gåvogna. Han snakker fortsatt ikke noe særlig med bevisste ord og det går mest i "pappa","heihei", "jaja" "dada", "bø", "hæ" og litt "mamma". Han går også rundt og "brrrr'er" hele tiden sånn som man gjør når man leker med biler :) Han er veldig flink til å gjøre ting som "borte- titt titt", vise hvor stor han er, vinke, klappe og danse. Når det kommer musikk på eller jeg spør om han kan danse begynner han å "hoppe" på gulvet, og det syns han er så moro :D Jeg merker at han forstår veldig mye  og han er en skikkelig rampegutt som gjør alt han vet han ikke har lov til ettefulgt av et lurt smil eller latter. Han liker godt å få oppmerksomhet og gjentar alt som skaper latter og smil hos oss. Han skal alltid vise oss det han har i hendene og vi skal alltid få smake på det han spiser! Hunden får også smake det meste, hehe. Når han spiser noe sier han alltid "mmmm".

----

Det er 5 uker siden sist kontroll, og idag var vi på helsestasjonen. Han får mye skryt og blir beskrevet som et "sjeldent tilfelle" siden han er så tidlig ute til å være prematur. De sier også at han aldri hadde utviklet seg så bra om han ikke hadde hatt den tryggheten, nærheten og stimuleringen han får fra oss, så da kan jeg ihvertfall beskrive meg selv som en GOD mor! :D

 

 

MÅL: 

9060gram (!) og 72,5 cm! SÅ stor han har blitt :D 

Han har lagt på seg 660 gram og vokst 1,5 cm på 5 uker!

KLÆR:

Han bruker 68/74. (buksene blir litt for korte i 68 nå, så der bruker han nesten bare 74 med unntak av noen få stykker.)

TENNER:

Ja, nå har den første tanna endelig kommet gjennom! Det var på tide, hehe. Har heldigvis gått veldig problemfritt med denne første tanna. Lite sutring, grei matlyst, ingen feber osv. Jeg kan se 3 tenner til, så de kommer sikkert snart de også og jeg håper det går like problemfritt.

 


LUCAS 9 MND + VIDEO


9 MÅNEDER

Lucas blir 9 måneder på torsdag om 3 dager- 2.mai. Men jeg publiserer dette idag, jeg :)


Et barn på 9 mnd skal kunne:

Sitte uten støtte -Kan, men han trives best på knærne.

Stå med støtte ? Kan, det lærte han for 2 mnd siden.

Kravle seg bortover ? Kan, begynte å krabbe litt for 2 mnd siden, og krabber helt perfekt nå.

Si to til tre ord (individuelt) ? Nja, han sier "pappa" og "hæ" (ikke at det er et skikkelig ord, da) hele tiden, men det er ikke alltid bevisst. Han er nok litt treg med talen ser det ut som! 

På denne tiden lærer barnet å kravle seg fremover. Det skjer omtrent samtidig med at de kan sitte selv uten støtte. De når dermed nye ting i huset og det er viktig å sikre det FØR ulykken er ute. Holder du barnet oppreist, kan det være det setter den ene foten foran den andre og dermed gjøre sitt første vaklende forsøk på å gå.

Barnet utvikler stadig språket. De fleste kan si et par ord nå. Gjerne mamma og pappa. De gurgler mye mer en før. Man kan se de peke og ?forklare? deg ting på sitt eget språk. Sier du ?hvor er pappa? vil barnet se etter pappa.

Lucas krabber i en raserfart, og går fortsatt i en raserfart rundt møblene også. Han klatrer og styrer på og kommer seg dit han vil. Han har blitt skikkelig rampete og vet hva som er lov å ikke og liker å tøye grensene. Han får for eksempel ikke lov å gå bort til tv-boksen å trykke og det vet han, så han pleier å krabbe så fort han kan bort dit mens han ler seg nesten ihjel og venter på at vi skal springe etter han!(Se videoen under!) Sier man nei da, er det bare morsomt syns han! Det er også veldig travelt da han klatrer på alt og skal rive ned alt, så vi kan ikke ha så mye pyntegjenstander rundt omkring lenger. Det blir også mye knall og fall, men ikke på langt nær så mye som for 2 måneder siden når han først begynte å reise seg. Nå har han stålkontroll og er veldig stødig.

Lucas sier ikke særlig med forstående ord utenom "pappa" som han sier hele tiden. Han kan si mamma også, men det er sjeldent. Hver gang jeg spør "kan du si mamma?" får jeg alltid "pappaa!!" tilbake, så jeg tror ikke han er interessert enda :p Ellers går han rundt å sier "hæ?" hele tiden også. Kan virke som han er litt treg i språkveien om de skal kunne 2-3 ord allerede nå. Lucas har også lært seg å vise hvor stor han er denne måneden og tar hendene over hodet når vi spør "Hvor stor er Lucas?" :)

Han er veldig bestemt og utålmodig og sier ifra om han er sint. Om han for eksempel ikke får tak i noe som ligger på bordet så får du høre det, for å si det sånn!

MÅL: 8400g og 71cm

KLÆR: Bruker mest 74 nå men bruker fortsatt mye i 68 også i bodyer og gensere.

TENNER: Fortsatt 0, men kan se 2 stykker så de er nok ikke så langt unna nå.

 

Her kan dere se rampegutten!

Lucas 8 måneder- oppdatering!


8 MÅNEDER

For én uke siden ble Lucas 8 måneder!

Et barn på 8 mnd skal kunne:

Holde gjenstander i begge hender samtidig ? Kan

Begynne å riste på gjenstander for å se om de lager lyd - Kan

Imitere hodebevegelser til andre personer ? Kan ikke helt

Begynne så smått å utvikle ?pinsettgrep? ? Kan

Sitte en stund uten støtte ? Kan, men setter seg ikke opp selv på rumpa, sitter kun på kne.

Si mamma og/eller pappa (dette er individuelt) ? Han sier Pappa, men han vet nok ikke betydningen enda:)

Nå begynner de å bruke fingrene mye mer. De piller på alle småting på leken med pekefinger. Det er en super tid å begynne med brødskiver om man ikke allerede har begynt. Skjær skiven i terninger og la barnet spise. Da får barnet øvd seg på ?pinsettgrepet? som er å plukke opp ting med tommel og pekefinger. Dette er utrolig viktig å lære. De kan nå holde ting i begge hender samtidig og de fleste har funnet ut at det er gøy å slå disse mot hverandre for å få lyd.

Noen barn kommer seg i krabbestilling, men blir stående i den stillingen uten å komme seg fremover. Andre kommer seg fremover. Noen kan gå med støtte, andre bare står og hopper. Utviklingen nå er veldig individuell. Men de skal kunne stå med støtte. Altså at beina bærer hele vekten, mens du støtter så de ikke faller sidelengs. De aller fleste har sagt sitt første ord til nå, men dette er også veldig individuelt.

Lucas øver seg mye på pinsettgrepet og han er veldig flink også! Han kan holde ting i begge hendene og tester det meste om det kan lage lyd. Liker å klore og slå på og med ting for å få lyd.

Han kan krabber rundt over alt og han reiser seg helt opp på beina etter møblene og går rundt dem i en raserfart! Hehe. Han er veldig selvstendig i bevegelsene sine nå, og kommer seg dit han vil. Han liker å stå med gåvognen sin og hoppe og er veldig spretten av seg. Han står så og si hele dagen og syns det er mye morsommere enn å ligge på gulvet å leke. Han sier pappa mye, men han vet nok ikke betydningen av det enda, da. Men det er gøy fordetom! Han har sagt mamma også noen ganger, men det er visst ikke like gøy :) Han kan også klappe i hendene sine, og klapper når vi synger klappesøte. Han har begynt å vinke også av og til. Han syns det er kjempestas når vi roser han når han er flink, og gjentar ofte hendelsene som skaper smil og latter fra oss!

Han kan sitte og sette seg opp selv, MEN han sitter på kne med rumpa i gulvet om dere skjønner hva jeg mener. Han sitter stødig og uten støtte når han sitter sånn. Sitter også fint og helt stødig på rumpa, men han setter seg ikke opp sånn enda. Så jeg vet ikke om jeg kan si at han kan sitte enda? Har hørt at premature ofte kan være litt stive og syns det er ubehagelig å sitte med beina rett ut, og at de derfor ofte sitter på kne lenge. Jeg vet ikke om dette er grunnen til at Lucas ikke sitter på rumpa enda, da.

 

MÅL: 8160gram og 70 cm! Han har vokst 490gram og 3 cm på 5 uker!

KLÆR: Bruker størrelse 68, men kan bruke noe i 74 selv om det er litt stort enda.

TENNER: 0! Litt treg han her :)

Dere kan se utviklingen hans måned for måned (1-8 måneder) HER

LUCAS MATHEO SIN UTVIKLING MÅNED FOR MÅNED


Her samler jeg alle månedoppdateringene om Lucas' utvikling. Oppdateringen kommer utifra ukorrigert alder. Det vil si at jeg skriver dem etter hvor gammel han faktisk er, og ikke hvor gammel han skulle vært. Siden han er 1,5 mnd for tidlig født, skal man egentlig regne slike motoriske ting 1,5 mnd senere. Så når han er 7 mnd skal vi egentlig gå utifra at han er 5,5 mnd. Men siden Lucas henger så godt med i utviklingen sin velger jeg å gjøre det ukorrigert.

Jeg har tatt hva de skal kunne fra litloo.com


 

 

7 MÅNEDER

Et barn på 7 mnd skal kunne:

Sitte ved hjelp av støtte -Kan, sitter litt alene også, men setter seg ikke opp selv enda.

Gjenkjenner navnet sitt -Kan

Klappe sitt eget speilbilde ? Kan

 "Babler" mye -Kan veldig godt

 

Ha lært seg betydningen av 6-8 ord ? Jeg vet faktisk ikke. Tror ikke han kan det, men det virker som han forstår når vi sier "Hvor er Timmy?" For da ser han på Timmy (hunden), så lurer litt på om han forstår at Timmy er hunden ihvertfall. 

 

Barn i denne alderen vil bruke beina skiftevis og ikke samtidig. Så når du holder de i stående stilling, vil de "danse" med føttene. Disse bevegelsene er det første forsøket på veien til å kunne gå. Ting som beveger seg er kjempe spennende. Leker som ?borte tittei? og ?klappe søte? er veldig populære. Kiling er også veldig gøy. Da reagerer de med latter og lyder. Legger du barnet på magen, vi det åle seg fremover eller bakover. Det er viktig at de får utforske litt på egenhånd, uten forstyrrelse fra foreldre.

Barnet lærer nå at hendene kan brukes til mer en å bare stappe en leke i munnen. Du kan se de "leke" litt med leken og utforske den dypere en før. I denne alderen er det svært vanlig at barna blir redd for fremmede mennesker. Ser de ikke for eksempel besteforeldre ofte nok, kan de bli skeptisk til de neste gang de møtes.

Han hopper og danser på fanget når han står og ler godt når vi kiler han spesielt under bena og når vi leker klappesøte og borte tittei. Han kommer seg akkurat dit han vil nå og er hele tiden oppe i krabbestilling og slenger seg framover, gynger og åler seg rundt på gulvet. Den 28.februar krabbet han for første gang, og heldige meg fikk det på film! (Den kan du se HER)  Han er utrolig travel og skal absolutt ikke verken sitte eller ligge i ro. Han skal alltid utforske og krype rundt uansett om han er på gulvet eller på fanget.

Han er veldig flink til å leke og koser seg mye med lekene sine. Han er ikke like skeptisk nå faktisk som han var for 1 måned siden. Det virker som det nesten har forsvunnet. Men regner nesten med at det kommer tilbake etterhvert! Får nyte det så lenge det varer ihvertfall.

Han har ikke fått noen tenner enda, men merker at det er på vei.

Han får utrolig mye skryt på helsestasjonen og de er så overrasket over hvor flink han er. Og selv om han egentlig bare er 5,5 mnd gammel ligger han forran i utviklingen på den ukorrigerte alderen sin(7mnd)! Så her er det null tegn til at han er prematur :D Han følger også kurven sin kjempefint og vokser som han skal!

MÅL: 7670g, 67cm

KLÆR: Bruker størrelse 68 og noen få klær i 62.

TENNER: 0


 

6 MÅNEDER

Et barn på 6 mnd skal kunne:

 Holde flasken sin med begge hender - Ja!  Deilig at han kan spise litt selv nå!

 Bære hele kroppsvekten med føttene- Ja, han har kunnet det en god stund.

 Ha teknikker (som rulling) for å komme seg rundt- Ja han rullet fra rygg til mage på julaften 4,5 mnd gammel, og han begynte å rulle fra mage til rygg 1 uke før han ble 6 mnd.

 Sitte stødigere med støtte- Ja, han kan sitte noen sekunder alene når han støtter seg med hendene på gulvet og sitter helt stødig nesten uten støtte i fanget.

Barnet har nå full kontroll over bevegelsene når det ligger på magen. Det kan løfte brystkassen opp med strake armer. Det klarer lett å rulle fra rygg til mage og til rygg igjen. Dette gjør det for å komme seg rundt på gulvet, siden krabbing er litt tidlig. Barn i 6mnd alder griper aktivt etter alle ting innen rekkevidde, så vær obs på små deler. Det snakker mye til sitt eget speilbilde og til foreldrene. De begynner å bli litt skeptisk til fremmede personer nå.

Nå syns jeg det begynner å bli spennende å være mamma! Det er så GØY! Han gjør så mye nytt, og han er så herlig. Han prater en hel del og har lært seg å lage "fiselyder" med munnen så han ligger å lager sånne lyder hele tiden. Han er en kjempeglad gutt som smiler og ler av alt. Han er veldig flink å få tak i de lekene han vil ha som ligger rundt seg og kommer seg litt rundt. Han legger beina opp under magen og øver på krabbestilling, men han har ikke hendene helt med seg enda, så det blir mer til at han skyver seg bortover gulvet. Han har rullet fra rygg til mage en stund nå, og har nettopp begynt å rulle andre veien også, så nå blir det travelt her! Skeptisk har han vært en stund, mye fordi han er skikkelig mammadalt og alle andre enn meg er ikke noe gøy! Vi er i tillegg ikke så mye ute blandt så mange folk, og jeg har ingen venner med barn som jeg kan være med på dagtid, så det hjelper sikkert ikke så mye på skepsisen det heller. Men det kommer seg vel!

Han får kjempemye skryt hos helsesøster og nå på 6 mnd kontrollen ble han sjekket av lege også som mente han lå litt foran i utviklingen! De er veldig imponerte over han. Egentlig skal han kunne det en 4,5 mnd baby skal kunne nå, men istedenfor henger han mer enn godt nok med og kan det en vanlig terminfødt 6 måneder gammel baby kan! Stolt mamma :D

Han har ikke fått tenner enda, men jeg tror det er noe på vei nå der den ene hjørnetannen nede skal komme. Han er veldig rød/sår der og det virker som at tannkjøttet hoder på å "sprekke" akkurat der den ene tannen skal komme. Men det kan jo fortsatt ta lang tid før det skjer noe mer. Selv var jeg 9 mnd når jeg fikk min første tann og barnefar var 8 mnd, så jeg venter ikke så veldig på det enda for å si det sånn!

MÅL: 7160g, 65cm

KLÆR: Bruker størrelse 68 og noen få klær i 62.

TENNER: 0

 


5 MÅNEDER

 

Et barn på 5 mnd skal kunne:

Klare å sitte med støtte ? Kan. 

Skal kunne dra seg selv opp når du drar de i hendene fra liggende stilling. ? Kan

Oppdage føttene sine ? Kan

Strekke seg og gripe etter alt som er innen rekkevidde og smake på det ? Kan

Flytte en ting fra ene hånden til den andre ? Kan

Le ? Kan 

Han fikk vaksine idag og var kjempeflink og gråt bare i noen sekunder på hver sprøyte. Han fikk mye skryt av helsesøster og han utvikler seg kjempefint og kan det motoriske han skal kunne. 

På julaften rullet Lucas seg fra rygg til mage for første gang bevisst. Han har prøvd lenge, og knakk endelig koden! Så nå ruller han hele tiden, men han syns det er vanskelig å rulle tilbake fra mage til rygg, men han har gjort det noen ganger så det kommer nok snart! Han har også begynt med å sette seg selv litt opp. Ligger han på fanget kommer han lett i sittende stilling selv. 

Syns det begynner å bli en veldig kjekk tid nå. Han er veldig "med" og lærer nye ting og blir flinkere og flinkere. Det er så morsomt å se at han utvikler seg, og gleder meg masse til de neste månedene. De 3 første månedene var utrolig harde og vanskelige og jeg har vært mye frustrert og lei, men nå begynner det å bli så gøy!Han er fortsatt en veldig blid og fornøyd gutt, men veldig utålmodig, så han skrifter fort fra latter til gråt om ting ikke går fort nok! Men han er stortsett alltid blid og blir alltid kjempeglad for å se meg eller pappaen sin. 

I matveien så får han mme, og har fått det i vel snart 2 mnd. Han får 120-150 ml mme til hvert måltid. Han får også 1 grøtmåltid om dagen, men vi begynner å innføre 2 grøtmåltider nå. Han har smakt litt på eple, avokado, babysmoothie, gulrotpuré og sviskemos men får som regel ikke noe annet enn smaksprøver enda. Jeg syns ikke det haster så veldig med å gi han så mye annen mat enda :)

Ellers føler jeg at Lucas ikke henger særlig etter med det motoriske. Vi har hele tiden fått beskjed om at vi må regne med at Lucas kom til å gjøre ting ihvertfall 1 mnd senere enn andre babyer som er like gamle som han, men foreløpig har vi ikke ventet noe lenger enn det andre har! Utenom med bevisst smil, han var hele 11 uker gammel før han begynte å smile bevisst for fullt. Men vi har fått beskjed fra helsesøster at vi kanksje må være litt mer tålmodige med han når han begynner på skolen og sånne ting, og at når han blir 1 år og oppover så vil han mest sannsynlig ikke være like stor som andre på sin alder. Men selv har jeg følelsen av at han kommer til å bli mye større enn de på hans alder, så det gjenstår å se! hehe.

MÅL: 6620g, 63,5cm og 41,5cm HO

KLÆR: Bruker størrelse 62, noe i 56.

TENNER: 0

 


4 MÅNEDER

Et barn på 4 mnd skal kunne:

 Løfte hodet når det ligger på mage ved hjelp av hender og armer  Kan

 Rulle fra mage til rygg Dette kan han ikke enda..

 Åpne hendene sine helt (de har vært knyttet før)Kan

 Utforske ting ved hjelp av hender og munn  Her utforskes det som bare det!

Barnet gurgler når du prater. Det har veldig lyst å sitte og skravle, men klarer det ikke helt enda. Det griper etter leker selv og fører de med en gang til munnen. Barnet snur seg etter lyder og gurgler glad tilbake til den som snakker til det. Øyekontakt er vanlig i denne alderen og barnet er svært facinert av ansikter. De ser forskjell på liten og stor person og kan ofte bli helt oppslukt om de ser et annet barn.

Lucas gurgler og prater som bare det! han har ledd et par ganger også, men det er ikke noe han har fått veldig teken på enda. Han er veldig facinert over ting, mønster, farger og lys, og strekker hendene for å ta og pirke på ting, som for eksempel en figur som er avbildet på sokkene sine, mønster som er på klærne våre eller mobil- og dataskjermen. Han kan ligge lenge i vippestolen sin og leke med lekestativet som står over. Han trykker bevisst på knappene, og har funnet ut at når han trykker kommer det lys og lyd. Han ruller ikke enda, og virker ikke som han prøver veldig på det heller. Det har hendt at han har havnet litt sidelengs, men ikke mer enn det. Han er derimot veldig sterk i kroppen og kan løfte seg opp fra liggende til stående stilling ved hjelp av å holde oss i hendene. Han liker best å stå eller sitte i fanget, og blir gjerne sur om han ikke får lov til det. Han har også oppdaget føttene sine og stirrer lenge på dem og tar på tærne sine.

Han har også begynt å sove hele natten. Som regel sovner han i 8-9 tiden på kvelden og våkner igjen i 10-halv 11 tiden neste morgen. Noen ganger får han mat i 11- halv12 tiden på kvelden også om han våkner av at vi bærer han i vår seng. Det er selvfølgelig unntak, for noen ganger er han urolig og sovner ikke før i 12 tiden på kvelden, men det er ikke så ofte.. Det er veldig deilig for meg ihvertfall å kunne sove en hel natt igjen!

Han har også smakt grøt for første gang, noe han syns var veldig godt. Han får ca 1 ss grøt hver morgen for å venne magen hans litt til det. Etterhvert kommer vi til å øke mengen, men ikke helt enda. Han drikker også mer melk nå, og har nettopp steget fra 150ml til 180ml i flaska.

Tror det var alt som er nytt denne måneden! :-)

MÅL: 5760g og 40cm HO

KLÆR: Bruker litt i 56, men mest i 62

TENNER: 0

 


3 MÅNEDER

Et barn på 3 mnd skal kunne:

 Se forskjell på ansikter: Kan

 Gripe leker som blir plassert i hendene: Kan litt. Han Griper mer tak i leker enn han gjorde før når vi plasserer dem i hendene hans, men han holder ikke lenge 

I 3mnd alderen liker de leker med masse farger og lyd. Likevel liker de best å titte på ansikter. De er mer aktive når du legger de på gulvet. Spreller og sparker, men er ikke klar for å rulle seg rundt helt enda. Plasserer man en leke i hånden på barnet, griper det den og fører den til munnen for å smake. Det begynner å holde hodet oppe lenger når det ligger på magen, men det er fortsatt tungt. Likevel er det utmerket trening, så det å ligge mest mulig på gulvet i løpet av sin våkne tid er veldig bra. Barna kan hvine og smile når de ser noen de liker og ?fekter? ofte med hele kroppen når de ser noe de vil ha.

Lucas begynner å gjøre mer og mer for tiden. I det siste er han blitt veldig kontaktsøkende, og han prater og smiler som bare det. Han har også ledd litt smått, men tror ikke han har helt kontroll på latteren helt enda. Ha er stortsett veldig rolig og veldig glad og fornøyd. Når man smiler til han får man verdens største smil tilbake! Han spiser mye på hendene sine og prøver å få hele knyttneven inn. Han holder også mye på med tunga si og geiper og slikker på ting hele tiden, og han har også begynt å spytte litt. Sånn at han presser spytt ut sånn at det bobler ut munnen hans! hehe.

Han har også sovet hele natten 3-4 ganger i løpet av de siste ukene. Når jeg sier hele natten mener jeg 5-6 timer i strekk. Som regel fra når vi legger oss i 23.30 tiden til 06.00 tiden, eller 23.00 til 05.00. Så håper dette fortsetter!

MÅL: 5120g, 57cm og 38,5cm HO

KLÆR: Bruker litt i 50, mest i 56.

TENNER: 0

2 MÅNEDER

Et barn på 2 mnd skal kunne:

Holde hodet rett- Kan

Gurgle og 'fekte' for å kommunisere- Kan

Kjenne igjen foreldrenes stemme- Vet ikke helt!

Bevege beina i sirkelbevegelse- Har ikke lagt merke til det ihvertfall..

 

Barnet begynner å få mer kontroll over det tunge hodet. Men er fortsatt for svak i nakkemusklene til å holde det oppe selv. Det klarer å løfte hodet litt høyere når det ligger på magen enn ved 1 måneds alder. Hendene er fortsatt knyttet, men begynner å åpne seg litt. De aller fleste barna vil smile av glede og følge deg med blikket. Lys er svært fascinerende og de kan ligge i mange minutter og bare glo på en lampe. Store mønstre er også veldig interessante.

MÅL: 4350g

KLÆR: Størrelse 50

TENNER: 0

 

1 MÅNED


Et barn på 1 mnd skal kunne:

Løfte hodet litt- Kan!

Respondere til lyder- Noen ganger

Se på ansikt- Kan litt


MÅL: (3 uker) 2790g, 33,5cm HO

KLÆR: Størrelse 44

TENNER: 0


Les mer i arkivet » Juli 2014 » Juni 2014 » April 2014


Legg meg til som vennHei! Jeg heter Malin og er 21 år. Jeg bor i Rogaland, og er mamma til Lucas Matheo som ble født 2. august 2012. Er gravid med lillesøster som ventes 19.08.14. Her på bloggen skriver jeg om hverdagen, mammalivet og svangerskapet :)

Kontakt:
Malin-93@live.noInstagram:
@Malin_nordby

hits